Inhoudsopgave

Het opnemen van bijbanen op je cv kan soms twijfel oproepen. Zijn ze relevant genoeg? Zullen ze bijdragen aan je profiel? In deze blog bespreken we wanneer het zinvol is om bijbanen op je cv te vermelden en hoe je ze kunt presenteren om je vaardigheden en ervaring te benadrukken.

Wanneer je bijbanen moet vermelden

Bijbanen kunnen waardevolle werkervaring bieden, vooral als je nog aan het begin van je carrière staat. Hier zijn enkele situaties waarin het nuttig is om bijbanen op je cv te vermelden:

 • Relevante vaardigheden: Als je bijbaan vaardigheden heeft opgeleverd die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
 • Gat in je cv: Als je een gat in je werkervaring wilt opvullen om aan te tonen dat je actief en werkzaam bent geweest.
 • Weinig werkervaring: Als je nog niet veel werkervaring hebt en je wilt laten zien dat je werkethiek en inzet hebt.
💡Pro tip:

Vermeld bijbanen ook als ze soft skills zoals teamwork, communicatie, en probleemoplossend vermogen hebben versterkt, vooral als deze vaardigheden belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Hoe je bijbanen kunt laten opvallen

Wanneer je besluit om je bijbanen op je cv te vermelden, is het belangrijk om ze zo te presenteren dat ze je profiel versterken. Hier zijn enkele tips om dat te doen:

Focus op relevante verantwoordelijkheden en prestaties

In plaats van simpelweg je taken op te sommen, focus je op de verantwoordelijkheden en prestaties die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Gebruik krachtige actiegerichte woorden om je rol en impact te beschrijven.

Gebruik een functionele cv-indeling

Als je meerdere bijbanen hebt gehad, kun je overwegen een functionele cv-indeling te gebruiken. Deze indeling richt zich op je vaardigheden en prestaties in plaats van op een chronologische volgorde van banen.

💡Pro tip:

Gebruik bullet points om je verantwoordelijkheden en prestaties overzichtelijk te presenteren. Dit maakt het gemakkelijker voor recruiters om snel de relevante informatie te vinden.

Voorbeelden van hoe je bijbanen kunt presenteren

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je bijbanen effectief kunt presenteren op je cv:

 • Verkoopmedewerker, Supermarkt ABC (2019-2020): "Verantwoordelijk voor het beheren van de kassa, het helpen van klanten, en het aanvullen van voorraden. Ontwikkelde sterke klantgerichte vaardigheden en verbeterde de efficiëntie van de voorraadbeheerprocessen."
 • Serveerder, Restaurant XYZ (2020-2021): "Bied uitstekende klantenservice aan in een drukke omgeving. Ontwikkelde multitasking- en communicatievaardigheden door het opnemen van bestellingen, serveren van gerechten en afhandelen van betalingen."
 • Tutor, Bijlesbureau DEF (2021-heden): "Bied individuele bijles in wiskunde en natuurkunde aan middelbare scholieren. Verbeterde uitleg- en presentatievaardigheden, evenals het vermogen om complexe concepten op een begrijpelijke manier over te brengen."

Gebruik onze cv-maker en professionele cv templates om je bijbanen overzichtelijk en eenvoudig op je cv te plaatsen. Je kunt eventueel de AI cv schrijver gebruiken om beschrijvingen te genereren.

Bijbanen vermelden op je cv: do's en don'ts

👍 Do's
 • Benadruk relevante vaardigheden en prestaties die je hebt opgedaan.
 • Gebruik actiegerichte woorden om je verantwoordelijkheden te beschrijven.
 • Vermeld je bijbanen als ze gaten in je werkervaring opvullen.
 • Gebruik bullet points om je bijbanen overzichtelijk te presenteren.
 • Zorg ervoor dat je bijbanen bijdragen aan het verhaal van je professionele groei.
👎 Don'ts
 • Vermeld geen irrelevante bijbanen die niets toevoegen aan je profiel.
 • Overspoel je cv niet met te veel details over bijbanen.
 • Laat bijbanen niet de focus van je cv afleiden van belangrijke werkervaring.
 • Vermeld geen bijbanen die niet bijdragen aan je professionele doelen.
 • Gebruik geen jargon of vaag taalgebruik bij het beschrijven van je bijbanen.

Conclusie

Het vermelden van bijbanen op je cv kan een strategische zet zijn, afhankelijk van je situatie en de relevantie van de ervaring. Door je verantwoordelijkheden en prestaties te benadrukken, kun je laten zien hoe je bijbanen hebben bijgedragen aan je professionele ontwikkeling. Onthoud dat de manier waarop je deze ervaring presenteert, net zo belangrijk is als de ervaring zelf. Wees duidelijk, beknopt en focus op de vaardigheden die je hebt opgedaan. Zo maak je een sterke indruk op potentiële werkgevers en vergroot je je kansen op een succesvolle sollicitatie.