Inhoudsopgave

Is dit bedrijf wat voor jou? Sluit deze organisatie goed aan bij jouw identiteit? Het zijn belangrijke vragen omdat ze, zij het onbewust, voor een groot deel bepalen of je je thuis voelt op je (toekomstige) werkplek. In deze blog geven we enkele vragen die je jezelf kunt stellen om te meten of het bedrijf waar je wilt gaan werken goed bij je past.

Wat zijn je eigen normen en waarden? Hoewel je er zelf misschien helemaal niet zo vaak bij stil staat heb je fundamentele principes. Principes op basis waarvan je, voornamelijk onbewust, keuzes maakt. Het is goed om bij jezelf eens na te gaan welke normen en waarden je waardeert en probeert te koesteren. Dat doende zul je bewuster keuzes maken, gebaseerd op rede. Ook in je professionele carrière kan dit zelfbewustzijn aangaande je persoonlijke normen en waarden behulpzaam zijn. Het kan verklaren waarom je je niet thuis voelt binnen bepaalde omgevingen, of juist wel. Dat brengt ons bij de tweede vraag: wat zijn de normen en waarden van de organisatie waar ik bij werk, of wil gaan werken?

Nooit eerder was er een tijd waarin ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen zo veel aandacht kreeg als vandaag de dag. Bedrijven en organisaties staan voorop om hun moreel gelijk naar buiten te brengen. Waar sommige bedrijven in hoge mate haar duurzame operaties propageren staan andere bedrijven bijvoorbeeld bekend om een hiërarchische structuur. Een logisch gegeven wat hieruit voortvloeit zijn de onmiskenbare verschillen in sfeer op de werkvloer bij bedrijven met een verschillende identiteit.

Omdat normen en waarden bij uitstek persoonlijk zijn en gelieerd aan je eigen ervaringen kan het zo zijn dat niet ieder bedrijf bij jou aansluit in dit opzicht. Lees je goed in omtrent de missie en visie van het bedrijf waar je op een baan solliciteert. Als deze stellingen aansluiten bij je eigen principes is de kans groter dat de keuzes die je later maakt in je functie niet alleen vanuit zakelijk perspectief beargumenteerbaar zijn maar ook vanuit je persoonlijke overtuiging bij jou passen, en dat geeft rust.

In deze blog gingen we in op het belang van alignment tussen jouw persoonlijke normen en waarden en die van het bedrijf waar je aan de slag wilt. Toets jezelf omtrent deze ethische kwestie tijdens het solliciteren en voorkom mismatches!