Inhoudsopgave

Na een periode van afwezigheid van het werk, zoals een sabbatical of ouderschapsverlof, kan het een uitdaging zijn om weer aan de slag te gaan. Deze blog biedt strategieën en tips om je terugkeer zo soepel mogelijk te maken. We bespreken hoe je je vaardigheden kunt opfrissen, je cv kunt updaten, en hoe je het best kunt omgaan met vragen over de periode dat je niet gewerkt hebt.

Zelfreflectie en doelen stellen

Het beginnen met een zelfanalyse is een essentiële stap voordat je opnieuw de arbeidsmarkt betreedt. Het stellen van duidelijke doelen voor je carrière helpt je te richten op banen die echt bij je passen en waar je passie ligt. Dit proces van zelfreflectie zorgt ervoor dat je gerichter kunt zoeken en selecteren uit mogelijke carrièremogelijkheden die jou niet alleen voldoening zullen geven maar ook een langetermijnengagement kunnen ondersteunen.

Stel jezelf vragen zoals wat je het meest waardeert in een baan, welke aspecten van je vorige werk je leuk vond en wat je hoopt te vinden in een nieuwe functie. Dit helpt om je zoektocht en verwachtingen te verfijnen.

Vaardigheden vernieuwen en cv moderniseren

Na een lange werkonderbreking is het cruciaal om je vaardigheden te vernieuwen en je cv te moderniseren. Dit toont potentiële werkgevers dat je proactief bent geweest tijdens je afwezigheid en dat je vastbesloten bent om terug te keren naar de arbeidsmarkt als een competitieve kandidaat. Het vernieuwen van je vaardigheden kan variëren van het bijwerken van industrie-specifieke kennis tot het leren van nieuwe technologieën of software die relevant zijn in je vakgebied.

 • Online leren: Veel online platforms bieden cursussen aan die je kunt volgen om je kennis up-to-date te brengen. Dit kan ook helpen om je cv te versterken met recente educatieve prestaties.
 • Praktijkervaring: Vrijwilligerswerk of freelance projecten kunnen een uitstekende manier zijn om praktische ervaring op te doen en tegelijkertijd je professionele netwerk uit te breiden.

Het moderniseren van je cv is even belangrijk als het bijwerken van je vaardigheden. Een modern cv weerspiegelt niet alleen je recente ervaringen en competenties, maar is ook afgestemd op de huidige marktstandaarden en verwachtingen van werkgevers.

 • Professionele cv templates: Gebruik professionele cv-templates die ontworpen zijn om een sterke eerste indruk te maken. Deze templates helpen je om je informatie gestructureerd en overzichtelijk te presenteren, wat de leesbaarheid verbetert.
 • Sollicitatiebrief templates: Naast je cv is een overtuigende sollicitatiebrief cruciaal. Gebruik een krachtige sollicitatiebrief-template die bij je cv past om een brief te creëren die je persoonlijkheid en professionele kwaliteiten effectief overbrengt.

Op onze website bieden we een reeks van professioneel ontworpen cv- en sollicitatiebrief templates aan die je kunt gebruiken om je documenten een moderne uitstraling te geven. Deze tools zijn ontworpen om je te helpen op te vallen bij werkgevers en je kansen op een succesvolle herintreding in je carrière te vergroten.

💡Pro tip:

Voeg een sectie 'Professionele ontwikkeling' toe aan je cv waarin je alle relevante cursussen, certificaten en trainingen opneemt die je hebt gevolgd tijdens je werkonderbreking.

Actief netwerken

Het herbouwen van je professionele netwerk is een andere essentiële stap bij het terugkeren op de arbeidsmarkt. Netwerken kan je niet alleen toegang geven tot verborgen jobaanbiedingen, maar het kan je ook voorzien van noodzakelijke inzichten en adviezen die nuttig kunnen zijn in je nieuwe rol.

 • Netwerk online en offline: Maak gebruik van zowel traditionele netwerkevenementen als online platforms om je aanwezigheid in de industrie te versterken.
 • LinkedIn: Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en weerspiegelt wat je professioneel wilt uitstralen. Dit platform is ook geweldig voor het volgen van industrienieuws en het deelnemen aan relevante gesprekken.

Effectief netwerken gaat over het geven en nemen. Bied aan om anderen te helpen waar je kunt, en je zult merken dat veel professionals bereid zijn om hetzelfde te doen voor jou.

Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Wanneer je solliciteert, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op vragen over je werkonderbreking. Oefen hoe je op een positieve manier kunt praten over wat je hebt gedaan tijdens je afwezigheid en hoe deze ervaringen je hebben voorbereid op een terugkeer naar werk.

 • Oefen je antwoorden: Bereid je voor op veelgestelde vragen en oefen je antwoorden. Dit kan je helpen om tijdens het sollicitatiegesprek zelfverzekerd en goed geïnformeerd over te komen.
 • Accentueer positieve aspecten: Focus op nieuwe vaardigheden of inzichten die je hebt opgedaan tijdens je onderbreking.
💡Pro tip:

Voer oefen-interviews uit met een vertrouwde vriend of een familielid om feedback te krijgen op je antwoorden.

Do's en don'ts bij het herintreden op de arbeidsmarkt

👍 Do's
 • Wees transparant en positief over je carrièrepauze.
 • Blijf betrokken bij professionele ontwikkeling en netwerken.
 • Gebruik je tijd effectief om nieuwe competenties te ontwikkelen.
👎 Don'ts
 • Raak niet ontmoedigd door eventuele afwijzingen.
 • Vermijd een defensieve houding over je afwezigheid in gesprekken.
 • Onderschat niet het belang van een actueel en relevant cv.