Inhoudsopgave

Een sollicitatiebrief is vaak het eerste contact dat je hebt met een potentiële werkgever. Het is dus belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Een goede aanhef kan hierbij helpen. In deze blog leren wij je hoe je jouw sollicitatiebrief het beste kunt beginnen, een goed begin is namelijk al het halve werk ;)

Gebruik de juiste naam

Spreekt voor zich zou je misschien zeggen. Maar veel mensen beginnen hun sollicitatiebrief met een onpersoonlijk 'Geachte heer/mevrouw'. Het is belangrijk om de naam van de persoon aan wie je de sollicitatiebrief richt te achterhalen. Zo kun je de brief persoonlijk maken en toon je aan dat je de moeite hebt genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie. Je kunt de naam van de persoon vinden op de website van het bedrijf of via LinkedIn. Als je de naam niet kunt vinden, kun je altijd bellen naar het bedrijf en vragen wie de contactpersoon is voor de functie waarop je solliciteert.

Gebruik de juiste titel

Als je de naam van de persoon hebt achterhaald, is het belangrijk om de juiste titel te gebruiken. Als je de persoon niet kent, gebruik dan de titel die in de vacaturetekst wordt gebruikt. Als er geen titel wordt genoemd, gebruik dan 'Geachte heer/mevrouw [naam]'. Als je de persoon wel kent, gebruik dan de juiste titel. Bijvoorbeeld: 'Geachte mevrouw Jansen' of 'Beste meneer De Vries'.

Vermijd een informele aanhef

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een informele aanhef te gebruiken, zoals 'Hi' of 'Hoi', is dit niet gepast in een sollicitatiebrief. Vermijd ook afkortingen, zoals 'Mevr.' of 'Dhr.'. Gebruik altijd de volledige titel en naam van de persoon aan wie je de brief richt, dit straalt professionaliteit uit.

Gebruik een actieve intro

Een goede introductie is actief en laat zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld 'Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van ...' of 'Graag zou ik mijn interesse kenbaar maken voor de functie van ...'. Laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je graag bij het bedrijf wilt werken.

Wees beleefd

Het is belangrijk om beleefd te zijn in je aanhef. Gebruik woorden als 'Geachte', 'Beste', 'Met vriendelijke groet', en 'Hoogachtend' om je brief te starten en af te sluiten. Wees uiteraard ook beleefd in de rest van je brief. Vermijd bijvoorbeeld negatieve opmerkingen over je huidige werkgever of het bedrijf waar je bij solliciteert.

Let op de spelling en grammatica

Een goede sollicitatiebrief valt of staat met de spelling en grammatica. Dit geldt ook voor de aanhef. Een spellingfout in de aanhef staat erg slordig en nodigt niet uit om verder te lezen. Controleer daarom je brief daarom altijd op fouten voordat je hem verstuurt. Laat ook iemand anders je brief lezen om spelfouten en grammaticale fouten op te sporen.

Tot slot

Een goede aanhef is belangrijk voor een goede eerste indruk. Zorg dat je de juiste naam en titel gebruikt, vermijd een informele aanhef, gebruik een actieve introductie, wees beleefd en let op je spelling. Gebruik onze sollicitatiebrief-templates om je brief positief te laten opvallen, en vergeet ook je cv-template niet. Veel succes!