Inhoudsopgave

Je bent bezig met het invullen van je cv en vraag jezelf af, moet ik mijn nationaliteit vermelden of niet? Op veel voorbeeld cv's zie je het wel, maar het is niet verplicht. In dit artikel gaan we behandelen of je op je cv je nationaliteit beter wel kan vermelden, of juist niet.

Wel of geen nationaliteit?

Er zijn meerdere redenen om je nationaliteit niet te vermelden op je cv. Bijvoorbeeld omdat dit niet relevant is voor de functie, of omdat uit je achternaam heel duidelijk blijkt dat je bijvoorbeeld Nederlands bent. Het kan ook zijn dat je bang bent om vanwege je nationaliteit minder kans te maken op de baan vanwege discriminatie. Dit is uiteraard verboden, maar een werkgever kan toch (onbewust) conclusies gaan trekken bij het zien van bepaalde nationaliteiten. En dit wil je natuurlijk niet. Als je hierover twijfelt, kun je je nationaliteit beter weglaten. Als je bijvoorbeeld Nederlands bent en een buitenlands klinkende achternaam hebt (of andersom), kun je jouw nationaliteit juist beter wel vermelden. Of als het om een buitenlandse functie gaat is het ook zeer aan te raden je nationaliteit te vermelden. Dit zegt ook gelijk veel over welke talen je machtig bent.

Hoe schrijf je een nationaliteit

Een veelgemaakte fout is dat mensen bij het invullen van een Nederlandse nationaliteit 'Nederland' of 'Nederlander' invullen. Dit is onjuist, en je wilt natuurlijk geen taalfouten op je cv. Je schrijft de Nederlandse nationaliteit als 'Nederlands' of 'Nederlandse'. Let er dus op dat je dit goed doet! Het kan voor een werkgever namelijk een flinke afknapper zijn als er taalfouten op je cv staan, zeker als het om een functie gaat waarbij taal belangrijk is.

Conclusie

Als het niet relevant is, laat dan je nationaliteit weg. Overbodige informatie op je cv moet je namelijk zoveel mogelijk vermijden. Is het wel relevant om je nationaliteit te vermelden? Solliciteer je naar een buitenlandse functie? Of ben je bang dat je achternaam verwarring opwekt? Dan kun je jouw nationaliteit met een gerust hart invullen.

Do's
  • Nationaliteit vermelden als dit relevant is
  • Je nationaliteit op de correcte manier schrijven
Don'ts
  • Altijd je nationaliteit vermelden
  • 'Nederlander' of 'Nederland' invullen