Inhoudsopgave

Gefeliciteerd! Na het zenuwslopende sollicitatieproces en de onvermijdelijke spanning van het wachten op dat verlossende telefoontje, is het nu officieel: je hebt de baan! Maar, zoals je waarschijnlijk al vermoedt, is de strijd nog niet gestreden. De eerste 90 dagen in je nieuwe functie zijn cruciaal voor je succes op de lange termijn. Deze periode is je kans om een positieve eerste indruk te maken, je aan te passen aan de bedrijfscultuur, en je waarde voor het bedrijf te bewijzen. Maar maak je geen zorgen, met de juiste voorbereiding en instelling kun je deze uitdagende tijd met vlag en wimpel doorstaan. Hier is je overlevingsgids voor de eerste 90 dagen in een nieuwe baan!

De eerste indruk

Je eerste dag bij je nieuwe werkgever is meer dan alleen een formaliteit; het is je kans om jezelf te presenteren als een waardevolle aanwinst voor het team. De manier waarop je jezelf introduceert, je bereidheid om te leren, en je interactie met nieuwe collega's kunnen allemaal bijdragen aan het beeld dat anderen van je hebben. Het is belangrijk om proactief te zijn, vragen te stellen, en een positieve houding te tonen, zelfs onder druk.

Duidelijke doelen stellen

Begin met het vaststellen van concrete, haalbare doelen voor jezelf. Deze doelen moeten een mix zijn van korte-termijnprestaties die je snel kunt bereiken en langere-termijndoelstellingen die meer inspanning en tijd vergen. Het stellen van doelen helpt je niet alleen om je voortgang te meten, maar biedt ook een duidelijke richting en een gevoel van doelgerichtheid in je nieuwe rol.

Voorbeeld: Stel, je bent aangenomen als projectmanager. Een kortetermijndoel kan zijn om binnen de eerste twee weken kennis te maken met elk teamlid waarmee je zult werken. Een langetermijndoel kan zijn om binnen 90 dagen een volledig overzicht te hebben van alle lopende projecten en een verbeterplan voor te stellen voor projectmanagementprocessen.

De bedrijfscultuur begrijpen

Het aanpassen aan de bedrijfscultuur is essentieel voor je succes. Elk bedrijf heeft zijn eigen unieke set van waarden, normen, en gedragsverwachtingen. Let op hoe mensen met elkaar omgaan, hoe beslissingen worden genomen, en hoe het bedrijf succes definieert. Begrijpen wat wordt gewaardeerd en wat niet, helpt je om effectiever te navigeren in je nieuwe omgeving.

Relaties opbouwen

Het opbouwen van sterke professionele relaties is cruciaal voor je succes. Deze relaties kunnen je niet alleen helpen je weg te vinden binnen het bedrijf, maar kunnen ook fungeren als bronnen van steun, begeleiding, en feedback. Begin met het identificeren van sleutelfiguren binnen je team en daarbuiten, en zoek naar manieren om authentieke connecties te maken.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die een sterk netwerk hebben binnen hun organisatie, 56% meer kans hebben om verbeterde jobprestaties te rapporteren, en 50% hogere niveaus van tevredenheid ervaren.

Proactief zijn

In je nieuwe rol is het belangrijk om niet alleen te reageren op de taken die je worden toegewezen, maar ook om proactief op zoek te gaan naar manieren om waarde toe te voegen. Dit kan betekenen dat je initiatief neemt om nieuwe projecten te starten, processen te verbeteren, of extra verantwoordelijkheden op je te nemen. Door proactief te zijn, toon je je toewijding en bereidheid om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Vraag feedback!

Feedback is een waardevol hulpmiddel voor persoonlijke en professionele groei. Door actief feedback te vragen, toon je aan dat je bereid bent te leren en jezelf te verbeteren. Dit kan ook de deur openen voor constructieve gesprekken over je prestaties en hoe je kunt bijdragen aan het team en het bedrijf.

Reflecteren en evalueren

Regelmatige zelfreflectie is essentieel om te verzekeren dat je op koers blijft om je doelen te bereiken. Neem de tijd om te evalueren wat goed gaat, wat verbeterd kan worden, en hoe je je aanpak kunt aanpassen om nog effectiever te zijn in je rol.

Do's
  • Blijf leergierig. De bereidheid om te leren is één van je grootste activa in een nieuwe baan.
  • Wees geduldig. Het opbouwen van relaties en het begrijpen van de bedrijfscultuur kost tijd.
  • Zoek naar mentorschap. Een mentor kan onbetaalbare begeleiding en ondersteuning bieden.
Don'ts
  • Bang zijn om vragen te stellen. Vragen stellen is een teken van betrokkenheid en interesse.
  • Feedback negeren. Zie feedback als een kans om te leren en te groeien.
  • Werken in silo's. Samenwerking en teamwork zijn essentieel in elke rol.

Je eerste 90 dagen in een nieuwe functie zijn zowel uitdagend als opwindend. Met de juiste instelling en aanpak kun je deze periode gebruiken om een solide basis te leggen voor je toekomstige succes bij het bedrijf. Onthoud dat elke dag een nieuwe kans biedt om te leren, te groeien, en jezelf te bewijzen. Veel succes op je nieuwe pad!