Inhoudsopgave

Welk beroep levert nou het snelst een baan op? Tegenwoordig is Privacybescherming de aanvoerder van de Nederlandse lijst met kansrijkste banen, maar de échte groei zit ‘m in alles wat met data-analyse te maken heeft. Hier volgen 10 beroepen die het snelst groeien, allemaal in de data sector!

1. Data Protection Officer

Als DPO komt er dankzij jou niemand aan de persoonlijke gegevens van talloze mensen! Je zorgt er op onafhankelijke wijze voor dat organisaties de wetten toepassen die de persoonsgegevens van klanten beschermen. Dit beroep is tegenwoordig (bij veel bedrijven die databanken houden) verplicht, daarom is je kans om aan het werk te gaan als DPO erg groot.

2. Growth Hacker

Heb je altijd al willen hacken? Treuzel niet langer en grijp de verkoopcijfers! Als GH hack je namelijk geen gegevens van mensen, maar ben je gericht op de doelen en prestaties van bedrijven. Je experimenteert met strategieën, test resultaten en implementeert oplossingen. Ook gegevens analyseren, doelen en prioriteiten stellen ga je vaak doen, eveneens als groeistrategieën van bedrijven bepalen.

3. Privacy Officer

Net zoals een DPO ben je veel bezig met persoonsgegevens. Maar naast dat bekleedt je als PO ook een adviserende rol. Je geeft advies over privacy gerelateerde zaken en je traint mensen om de interne kennis over dit onderwerp te vergroten. Naast deze taken heb je ook een rol bij de uitvoering van het opsporen en melden van datalekken.

4. Robotics Engineer

Automatisering is je woord. De hele dag mag jij je ontfermen over jouw robot, je programmeert, verandert formules, ontwikkelt en verbetert. Als Robotics Engineer bouw je robots en machines om geautomatiseerde taken uit te voeren in industrieën zoals productie, ruimtevaart en geneeskunde.

5. Artificial Intelligence (AI) Specialist

In een aantal korte woorden: als AIS begrijp je de verschillende soorten technologie en tools die beschikbaar zijn binnen de AI-sector. Samen met bedrijven en andere organisaties ontdek jij nieuwe en innovatieve methoden om dit soort technologie in hun dagelijkse activiteiten door te voeren. Ook werk je aan systemen die informatie verzamelen, beslissingen nemen en handelen op basis van de informatie.

6. Data Scientist

Makkelijk gezegd is de taak van een Data Scientist om gegevens te analyseren voor bruikbare inzichten. Je ordent en rangschikt veel, kijkt of data bruikbaar is of niet. Je identificeert data-analyse problemen die voor de organisatie de meeste kansen bieden. Ook bepaal je de juiste datasets en variabelen. Je bent dus erg veel bezig met data.

7. Data Engineer

Je hebt bijna dezelfde taak als een Data Scientist. Ook jij, als IT-medewerker, hebt als primaire taak om gegevens voor organisaties voor te bereiden voor analytisch of operationeel gebruik. Je bent dus verantwoordelijk voor het bouwen van datapijplijnen om informatie uit verschillende bronsystemen samen te brengen.

8. Customer Success Specialist

Je bent gespecialiseerd op het gebied van klantsucces en ontwikkelt en onderhoudt langdurige zakelijke relaties en contacten door als een interne pleitbezorger en klantcontactpersoon dienst te doen. Als je een echt ‘mensenmens’ bent is dit zeker iets voor jou, je zachte kant gebruik je voor het onderhouden van klantrelaties. Maar je moet ook wel een harde kant hebben, die komt namelijk goed van pas bij het onder de knie krijgen van technologische vaardigheden.

9. Human Resources Administrative Officer

De verantwoordelijkheden van een Human Resources Administrative Officer omvatten grotendeels het verwerken van werknemersgegevens, het bijwerken van het bedrijfsbeleid en het assisteren bij wervingsprocessen. Wil je succes behalen in deze rol, zorg er dan voor dat je beschikt over solide organisatorische vaardigheden en ook bekend bent met HR-functies. Je zorgt er uiteindelijk voor dat alle operaties binnen de HR soepel verlopen.

10. Cloud Engineer

Als IT-professional ben jij verantwoordelijk voor alle technologische taken die verband hebben met cloudcomputing, ontwerp, planning, beheer, onderhoud en ondersteuning. Eigenlijk omdat het werk van Cloud Engineer een aantal verschillende rollen: Cloud Architect en Cloud-Software Engineer. Je bent dus voornamelijk bezig met ontwerp en onderhoud.

Zoals je in deze blog hebt gelezen zijn data gerelateerde vaardigheden het meest gevraagd tegenwoordig. Er zijn talloze beroepen te vinden, maar de voorgenoemde 10 hebben zijn de meest voorkomende en gevraagde functies binnen deze categorie. Als jij iets hebt gezien waarvan je dacht ‘hey, dat is het’ kijk dan op onze vacaturezoeker. Geschikte vacature tegen het lijf gelopen? Maak dan een prachtig cv met behulp van onze cv-templates. Veel succes!