Veel mensen vinden het moeilijk om invulling te geven onder het kopje ‘werkervaring’. Welke functies plaats ik op mijn cv? Moet ik al mijn voorgaande banen opgeven? Moet ik ook die ene functieperiode laten zien waar ik werd ontslagen? Het zijn allemaal vragen die kunnen spelen bij het schrijven over dit onderwerp op je cv. In deze blog leggen we je kort uit wat je kunt doen.
Relevantie
Wanneer je je junior jaren al een tijdje achter de rug hebt is het gewenst om slechts relevante werkervaring op je cv te vermelden. Andere posities kun je weglaten. Je kan je beter focussen op de functies die goed aansluiten bij je droombaan zodat je tijdens het sollicitatiegesprek hierover kunt praten. Wanneer je wel al je functies vermeld op je cv, en dat kunnen er best wel veel zijn, kan de recruiter of werkgever door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer je jong bent is het juist wel wenselijk om zo veel mogelijk werkervaring op te noemen. Het maakt dan niet uit hoe klein of groot je functie is geweest, van krantenbaan tot stages en vrijwilligerswerk. Zo kan je toekomstige werkgever zien dat je al het een en ander aan werkervaring hebt. Het maakt in dit geval niet uit of je bijbaantjes relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.
Tijd
Wanneer jou carrière al een ruime 10 jaar loopt dan is het een goed plan om slechts die functies te benoemen die je in deze jaren hebt betrokken. Dit geldt niet wanneer je een carrièreswitch hebt gemaakt naar een ander branche. Vermeld in dat geval opnieuw alleen de relevante werkervaring voor die branche.
Liegen
Misschien voor de hand liggend maar desniettemin uiterst belangrijk: niet liegen op je cv over functies die je wel of niet hebt gehad. Vaak moet je een contract ondertekenen waarbij een clausule is opgenomen waarin wordt gesteld dat alles wat je gezegd hebt tijdens je sollicitatie waar is. Blijkt dat later niet het geval? Dan volgt vaak een ontslag op staande voet. Andere werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werk aanbieder waar je de afgelopen 10 jaar voor hebt gearbeid. In dat geval is het noodzakelijk dat je zeker alles noemt omdat het bedrijf waarschijnlijk al jouw referenties gaat controleren. Wanneer je iets verbergt kan dit een no-go zijn voor je nieuwe potentiële werkgever.
Gaten
In de laatste plaats gaat het natuurlijk om hoeveel informatie jij op je cv wil vermelden. Een vuistregel hierbij kan zijn om je cv toch zo kort mogelijk te houden zonder gewenste en relevante informatie we te laten. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je concentratie ligt op de meest bruikbare informatie, skills en functies mag je met een gerust hart de minder belangrijke zaken weglaten of kort samenvatten. Vermijd daarbij wel ‘gaten’ op je cv. Een gat van een paar jaar waar jij ziek thuis hebt gezeten kan in de ogen van een werkgever niet gewenst zijn. In een dergelijk geval kan je het beste dus wel allerlei functies noemen.
-
Relevante werkervaring vermelden
-
Omgekeerd chronologische volgorde gebruiken
-
Te veel op je CV willen plaatsen
-
Willekeurige volgorde gebruiken