Inhoudsopgave

Je hebt een cv en een sollicitatiebrief gemaakt, nu de laatste stap nog: het verzenden via een e-mail. Hoe doe je dat? Hoe maak je deze e-mail interessant zodat een werkgever je cv en sollicitatiebrief wil bekijken, en niet je e-mail over het hoofd ziet of verwijdert? En welke zaken moet je juist niet in deze e-mail vermelden? In deze blog geven we je tips om je sollicitatiemail zo goed mogelijk te maken.

Sollicitatiebrief: bijlage of niet?

Het is mogelijk om je sollicitatiebrief niet als bijlage toe te voegen, maar de e-mail zelf als sollicitatiebrief te laten dienen. Toch adviseren we om je sollicitatiebrief altijd samen met je cv als bijlage te versturen, en je sollicitatiemail kort en duidelijk te houden. Een bijlage is vaak makkelijker om op te slaan dan een e-mail, en doordat er zoveel verschillende e-mailprogramma's zijn kan je sollicitatiebrief er rommelig uitzien als je deze als e-mail verstuurt. Dus, verstuur zowel je cv als je sollicitatiebrief als bijlage, het liefst als PDF.

Onderwerp van je e-mail

Zonder dat een werkgever je e-mail heeft geopend moet het in één keer duidelijk zijn waar je e-mail over gaat. Vermeld dus dat het om een sollicitatie gaat, geef ook aan dat het een open sollicitatie is als dit het geval is. Vermeld ook de vacaturetitel/functie waar je naar solliciteert. Bijvoorbeeld: 'Open sollicitatie leerkracht groep 3'.

Persoonlijke aanhef

Het lijkt misschien slim om je e-mail te beginnen met 'Geachte heer/mevrouw'. Dit is professioneel en beleefd. Toch kun je dit beter niet doen, het is namelijk ook onpersoonlijk en afstandelijk. Probeer daarom te achterhalen hoe de persoon heet waar je de sollicitatiemail naar verstuurt, dan kun je zijn/haar (achter)naam noemen in de aanhef. Dit maakt je e-mail gelijk een stuk interessanter voor de lezer dan een onpersoonlijke aanhef! Omdat veel sollicitanten dit niet doen heb je ook gelijk een voorsprong. Voorbeelden van een persoonlijke aanhef zijn: 'Beste [Voornaam] [Achternaam]' of 'Geachte meneer/mevrouw [Achternaam]'.

Inhoud van je e-mail

Als je jouw cv en sollicitatiebrief als bijlage meestuurt, kun je de inhoud van je mail kort en krachtig houden. Benoem nogmaals de vacaturetitel/functie waar je naar solliciteert en verwijs naar je cv en sollicitatiebrief in de bijlage. Bij deze een voorbeeld e-mail die je voor vrijwel alle vacatures/functies kunt gebruiken:

Geachte [meneer/mevrouw + naam ontvanger],

Graag reageer ik op de vacature waarin u aangeeft op zoek te zijn naar een [functietitel].
In de bijlagen vindt u mijn sollicitatiebrief en cv.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[Naam]
[06-nummer]

Gebruik een professioneel e-mailadres

Het is belangrijk dat je altijd een professioneel e-mailadres gebruikt bij het versturen van jouw sollicitatie. Berichten afkomstig van e-mailadressen als 'mausieee_pro3000@hotmail.com' worden vaak niet serieus genomen en dat wil je uiteraard voorkomen. Gebruik ook geen e-mailadres van je eventuele huidige werkgever, die is namelijk niet bedoelt voor dit soort privé zaken. Een professioneel e-mailadres is vaak een combinatie van voor en/of achternaam, en bijv. geboortedatum of jaar al is dit laatste zeker niet noodzakelijk. Probeer het simpel te houden: achternaam.voornaam@provider.com.

Laatste checks

Kijk voordat je je sollicitatie verstuurt alles nog een keer na. Voorkom spelfouten en gebruik geen speciale lettertypen, het kan namelijk gebeuren dat je e-mail dan niet goed leesbaar is in andere e-mailprogramma's. Heb je een e-mailbericht gekopieerd en geplakt? Controleer dan uiteraard altijd of je de naam en functietitel hebt aangepast!

Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd ben je klaar om je sollicitatie te versturen. We hopen dat je mag slagen en snel een baan kan vinden!