Inhoudsopgave

Het is heel belangrijk om op je cv relevante opleidingen en diploma's te plaatsen. Werkgevers en recruiters gebruiken deze informatie om kandidaten te selecteren. Bij het invullen van je cv kan je gaan twijfelen over de vraag of je een opleiding wel of niet moet vermelden. En begin je je cv met je opleidingen of zet je toch je werkervaring bovenaan? Op deze twee vragen gaan we in deze blog een antwoord geven.

Een opleiding wel of niet vermelden?

Voor de meeste mensen geldt: vermeld al je afgeronde opleidingen behalve je basis- en middelbare school, tenzij één van deze je laatst gevolgde opleiding is. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer je bijvoorbeeld heel veel opleidingen hebt gedaan en je cv daardoor onoverzichtelijk wordt, kun je het beste de minder relevante opleidingen weglaten. Het is belangrijk dat de werkgever of recruiter die jouw cv bekijkt snel kan zien welke relevante opleidingen jij afgerond hebt, en wat dus jouw kennisniveau is. Stel jezelf daarom de vraag, wat maakt mij een goede kandidaat, welke opleidingen maken mij geschikt voor deze functie?

Eerst opleidingen of eerst werkervaring?

Bedenk voor jezelf wat in jouw geval het belangrijkste onderdeel is. Heb je al veel relevante werkervaring opgedaan? Dan kun je werkervaring bovenaan je cv plaatsen. Is dit niet het geval of heb je nog maar heel weinig werkervaring? Dan plaats je het onderdeel opleidingen bovenaan je cv, zodat de werkgever of recruiter kan zien dat jij nog actief bezig bent.

Basis- en middelbare school vermelden?

Als je veel relevante opleidingen of werkervaring hebt, kun je over het algemeen je basis- en middelbare scholen weglaten. Omdat iedereen in Nederland verplicht naar de basis- en middelbare school gaat, zijn ze meestal niet heel relevant voor je sollicitatie. Vaak is je vervolgopleiding meer gericht op het vak dat je wilt gaan uitvoeren, en zijn deze dus meer relevant. Als je geen vervolgopleiding gedaan hebt vermeld je wel je basis- en middelbare scholen.

Volgorde van opleidingen

Over de plaats van opleidingen op je cv hebben we het eerder gehad. Maar wat is de beste volgorde om je opleidingen te sorteren? Over het algemeen gebruik je op het cv voor je opleidingen een omgekeerd chronologische volgorde. Dit houdt in dat je je meest recente opleiding en werkervaring bovenaan zet, en de minst recente onderaan. Dit kun je doen door op de ervaring pagina bij het betreffende item op de pijltjes te klikken. Een andere optie is om je meest relevante opleiding bovenaan te zetten, en de minst relevante onderaan. Onze voorkeur gaat echter naar de eerste optie.

Wat vermeld je bij je opleidingen?

Vermeld altijd de naam en plaats van de opleiding, en wanneer je begon en eindigde met de opleiding (of 'heden' als je nog bezig bent). Als het om een zeer relevante opleiding gaat voor de functie waar je naar solliciteert kun je ook nog een beschrijving toevoegen met extra, relevante informatie voor de werkgever of recruiter. Zorg er wel voor dat je cv niet te lang wordt, en overzichtelijk blijft.

Cursussen en opleidingen

Als je cursussen hebt gevolgd, is het ook belangrijk om deze te melden op je cv. Doe dit echter alleen als ze relevant zijn. Een cursus schilderen is niet relevant als je solliciteert als accountant. Maar als accountant is een cursus excel vaak weer wel van belang. Je kunt zelf kiezen of je je cursussen onder opleidingen zet, of onder een los kopje cursussen. Plaats in ieder geval je cursussen onder je opleidingen, tenzij je gevolgde cursussen veel relevanter zijn dan je gevolgde opleidingen.

Help, ik heb geen opleidingen gevolgd!

Het kan zijn dat je nog geen opleidingen hebt gevolgd, of dat je nog bezig bent aan een opleiding. Vermeld in dit geval de opleidingen waar je nog mee bezig bent, of opleidingen die je niet afgerond hebt. Als je helemaal nooit een opleiding hebt gevolgd laat je dit onderdeel weg op je cv. Probeer de nadruk zo veel mogelijk op je werkervaring of vaardigheden te leggen, vaak is er dan ruimte binnen bedrijven om je alsnog op te leiden.

Do's
  • Alle relevante opleidingen vermelden
  • Belangrijkste onderdeel bovenaan plaatsen
  • Omgekeerd chronologische volgorde gebruiken
Don'ts
  • Basis- en middelbare scholen vermelden
  • Te veel op je cv willen plaatsen
  • Willekeurige volgorde gebruiken