Inhoudsopgave

Wanneer je jouw cv naar een potentiële werkgever stuurt, is dat document alleen meestal niet genoeg om je een gesprek te bezorgen. Vaak word je gevraagd een sollicitatiebrief mee te sturen. We weten allemaal wat een sollicitatiebrief is; het is dat document waarin jij en je cv kort worden voorgesteld en waarin wordt uitgelegd waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de baan. Het kan een uitdaging zijn om een effectieve sollicitatiebrief te schrijven, maar het is iets dat je met wat oefening en begeleiding goed kunt leren. Een goede sollicitatiebrief kan ervoor zorgen dat je cv opvalt tussen andere sollicitanten, terwijl hij ook je cv ondersteunt met belangrijke details over je werkgeschiedenis, opleiding en andere kwalificaties die rechtstreeks verband houden met de baan waarop je solliciteert.

Duidelijk en beknopt

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft, schrijf je eigenlijk een document dat deel zal uitmaken van je cv. Het belangrijkste doel van je brief is om je cv te introduceren, belangrijke details te noemen over je opleiding en werkervaring die rechtstreeks verband houden met de baan waarvoor je solliciteert, en de lezer te vragen je in overweging te nemen voor een sollicitatiegesprek. Je sollicitatiebrief moet heel duidelijk en beknopt zijn. Hij mag niet langer zijn dan één pagina. Je moet de essentiële punten vermelden: de naam van het bedrijf, de functietitel en de locatie, een korte beschrijving van je opleiding en werkervaring die verband houden met de baan, en de reden waarom je naar de baan solliciteert (je carrièredoelen en waarom je voor dat specifieke bedrijf wilt werken).

💡Pro tip:

Maak je sollicitatiebrief niet langer dan één pagina. Kort en bondig, anders is de kans groot dat je sollicitatiebrief niet eens gelezen wordt.

Schrijf niet te veel op je cv

Het belangrijkste doel van je sollicitatiebrief is om belangrijke informatie te geven over je opleiding en werkervaring die rechtstreeks verband houden met de baan waarnaar je solliciteert. Je hoeft geen biografie over jezelf te schrijven. Je cv is de plaats om een gedetailleerd overzicht te geven van je opleiding, je werkverleden en andere kwalificaties. Je sollicitatiebrief moet kort en bondig zijn. Hij mag niet langer zijn dan drie alinea's. In je brief moet je het volgende opnemen: Schrijf niet te veel over je persoonlijke gegevens, hobby's en interesses. Schrijf niet over je familie en je persoonlijke of religieuze overtuigingen. Je sollicitatiebrief is een zakelijke brief, dus hij moet op een professionele manier worden geschreven.

Vermeld de nodige informatie voor de functie waarop je solliciteert

Zorg ervoor dat je duidelijk en specifiek bent over de functietitel en de plaats waar je solliciteert. Deze informatie staat in je cv, maar het is ook belangrijk om deze informatie in je sollicitatiebrief op te nemen. Als de functietitel op je cv bijvoorbeeld 'leraar' is, maar de functietitel op de sollicitatie is 'leraar basisonderwijs', dan moet je in je sollicitatiebrief ook 'leraar basisonderwijs' schrijven. Dit is belangrijk omdat de persoon die je cv en sollicitatiebrief leest misschien niet dezelfde persoon is die sollicitaties ontvangt op de personeelsafdeling. In je sollicitatiebrief moet de specifieke functie worden vermeld waarop je solliciteert.

Benadruk je belangrijkste kwalificaties

Een sollicitatiebrief is een goede plek om jouw kwalificaties voor de functie te bespreken. Vergeet niet dat elke vacature vraagt om een bepaalde reeks kwalificaties. Het bedrijf wil iemand inhuren die het werk goed kan doen, dus zetten ze deze kwalificaties in de vacature. Je sollicitatiebrief is een goede plek om je kwalificaties te bespreken. Dit kun je doen door opsommingstekens en cijfers te gebruiken om je belangrijkste punten te benadrukken. Bijvoorbeeld: 'Ik heb drie jaar ervaring als website ontwerper.' Of: 'Ik heb vijf jaar ervaring als leraar en tutor, en ik heb verschillende onderwijsprijzen gekregen.' Bekijk de vacature zorgvuldig en zoek de belangrijkste kwalificaties waar het bedrijf naar op zoek is. Vervolgens moet je in je sollicitatiebrief duidelijk aangeven hoe jij aan die kwalificaties voldoet.

Leg kort uit waarom je voor dat bedrijf wilt werken

Sommige mensen beginnen hun sollicitatiebrief graag met een korte alinea over waarom ze voor het bedrijf willen werken. Dit kan een effectieve manier zijn om je sollicitatiebrief te beginnen, maar alleen als je het kort en professioneel doet. Je moet geen lange alinea schrijven over je redenen om te solliciteren. Zeg gewoon dat je voor het bedrijf wilt werken en leg uit waarom. Je kunt een paar redenen noemen, zoals de reputatie van het bedrijf, de functietitel, de locatie van de baan (indien relevant), of het salaris dat je is aangeboden. Je hoeft geen lange alinea over jezelf, je interesses of je hobby's te schrijven. Schrijf gewoon een korte alinea waarin je kort uitlegt waarom je voor dat bedrijf wilt werken.

💡Pro tip:

Wees uniek! Veel mensen beginnen hun sollicitatiebrief ongeveer zo: 'Met veel interesse las ik uw vacature..'. Bedenk iets anders, iets origineels waar werkgevers of recruiters niet van in slaap vallen.

Conclusie

Je sollicitatiebrief is een goede plek om kort uit te leggen waarom je voor een bepaald bedrijf wilt werken. Je kunt ook kort je kwalificaties voor de baan vermelden. Zorg er wel voor dat je sollicitatiebrief op deze onderwerpen gericht blijft en schrijf geen lang autobiografisch opstel over jezelf. Houd het kort en bondig. Als je deze do's en don'ts volgt, kun je een effectieve sollicitatiebrief schrijven die je een sollicitatiegesprek oplevert. Gebruik één van onze professionele sollicitatiebrief templates om je sollicitatiebrief beter op te laten vallen.

👍 Do's
  • Belangrijke details uit je opleiding of werkervaring melden die van toepassing zijn op de functie
  • Kort beschrijven waarom de functie en het bedrijf je aanspreken
  • Een professionele template gebruiken
  • Je cv ondersteunen, niet vervangen
  • Kort, bondig en duidelijk zijn
👎 Don'ts
  • Je sollicitatiebrief langer dan één pagina maken
  • Een complete autobiografie schrijven
  • Een saaie 'standaard' openingszin gebruiken
  • Geen functietitel noemen in je sollicitatiebrief