Inhoudsopgave

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden voor het sollicitatiegesprek anno 2023? Waar zijn recruiters naar op zoek? Wat wil de HR-afdeling zien? Dat zijn allemaal kwesties die je jezelf wellicht hebt afgevraagd toen je begon met het zoeken naar een baan. In deze blog bespreken we stapsgewijs deze vragen en geven we jou tips hoe je het beste een sollicitatie voorbereid.

LinkedIn en andere sociale media

Afgelopen jaren is het medium LinkedIn uitgegroeid tot een professioneel, zakelijk en veelgebruikt platform. Jouw LinkedIn profiel is eigenlijk een openbaar digitaal cv, toegankelijk voor de hele wereld. Hier laat jij je carrière aan de buitenwereld zien. Ook recruiters maken uitvoerig gebruik van LinkedIn om talent te scouten. Je doet er dus goed aan om een aantrekkelijk profiel op te zetten. Wellicht maak je gebruik van sociale media als Facebook, Instagram, Twitter of TikTok. Zorg er in dit opzicht voor dat geen enkele openbare sociale media aanleiding geeft tot ((in)directe) afwijzing tijdens het sollicitatieproces. Verwijder desnoods posts uit het verleden die (nu) misschien controversieel zijn. Zeker bij het politiek georiënteerde Twitter is het belangrijk om je neutraal op te stellen. Een oplossing met betrekking tot sociale media kan zijn het afschermen van je activiteit naar de buitenwereld. Maak je accounts alleen toegankelijk voor familie en vrienden, maar stel het niet openbaar: het kan je sollicitatie negatief beïnvloeden, in het verleden is het maar al te vaak gebeurd.

cv en Motivatie

De volgende essentiële stap in het sollicitatieproces is het opstellen van een professioneel cv en een gevatte motivatiebrief. Als er een kenmerk mag worden genoemd van succesvolle sollicitanten dan is dat wel het goed op orde hebben van deze cruciale documenten. Het grootste deel van de sollicitanten valt namelijk af in de ronde waar de Cv’s en motivatiebrieven worden behandeld. Slechts enkele procenten op het geheel komt door deze ronde heen en word uitgenodigd voor gesprek. Zorg er dus voor dat je cv en motivatie tip top in orde is. Op onze website ben je daarvoor op een goed adres. Hier kan je met onze aantrekkelijke cv-templates een in-het-oog-springend cv opstellen. Daarnaast kan je je motivatiebrief in geheel dezelfde stijl creëren. Zo kan je bij sollicitatiebaas twee consistente sollicitatiedocumenten opstellen waarbij de kansen op succes aanzienlijk verhoogd worden!

Inlezen

Het is een veelgehoorde tip, maar desniettemin erg belangrijk: lees je goed in voordat je het sollicitatiegesprek aangaat. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf of de organisatie waar je voor gaat werken. Vaak kun je op de website al heel veel informatie vinden. Hier hoeft het niet bij te blijven, je kan namelijk ook nog een stap verder gaan wat inlezen betreft. In veel gevallen weet je voorafgaand aan het sollicitatiegesprek met wie je hoopt te spreken. Middels het bovengenoemde platform LinkedIn kun je je ook verdiepen in deze personen. Zo kom je wat te weten over hun loopbaan, afgeronde studies, of ze al langer werken bij het bedrijf of de organisatie waar jij solliciteert en ook wat hun interesses zijn. Inlezen kan je enorm helpen bij het beantwoorden van misschien wel lastige vragen, in dat opzicht kan het je ook zeker een voorsprong geven op andere sollicitanten. Wanneer je je goed hebt ingelezen laat dit ook zien dat je een intrinsieke interesse hebt in het bedrijf. Goed inlezen in het bedrijf en haar werknemers levert dus zeker voordelen op en kan je dichter bij je droombaan brengen!

Fysieke voorbereiding

Last but not least, de fysieke voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Ook dit zou voor zich moeten spreken, maar toch gaat het nog vaak genoeg mis. Een paar tips voor een goede eerste indruk.

  • Zorg dat je uiterlijk er verzorgd uitziet, goed uitgeslapen, haren netjes en gekamd, gezicht gewassen, tanden gepoetst, kortom: een frisse uitstraling!
  • Kleed je naar de stijl en identiteit van het bedrijf of de organisatie. Dat kan zakelijk zijn, smart-casual of juist meer informeel. Let hier goed op, overdressed of underdressed zijn, is een no-go!
  • Kom ruim op tijd voor je gesprek. Neem geen risico’s en ga vroeg van huis, neem een trein eerder of ontwijk drukte met de auto. Beter een half uur te vroeg dan twee minuten te laat!
  • Ken de etiquette, wees beleefd en geïnteresseerd. Zie voor dit punt ook onze blog etiquette tijdens solliciteren.

In deze blog hebben we het voorbereiden van een sollicitatiegesprek behandeld. We hopen dat je wat aan deze tips hebt tijdens jouw zoektocht naar een droombaan. Veel succes met solliciteren!