Inhoudsopgave

Een krachtige profieltekst is cruciaal om je cv op een goede manier te beginnen. Het maakt je cv persoonlijker en je trekt gelijk de aandacht van de lezer op een positieve manier als je jouw profieltekst goed weet te schrijven. Hoe je zo'n krachtige profieltekst schrijft gaan we je in deze blog uitleggen, zodat jij meer succes hebt tijdens het solliciteren, en opvalt tussen je concurrenten!

Wat is een profieltekst?

Een profieltekst is een korte beschrijving van jou die bovenaan je cv staat. Hierin vertel je in het kort wie jij bent, wat je bereikt hebt en waar je passies liggen. Zo kan een werkgever of recruiter door het lezen van een paar zinnen een beeld van jou hebben, en zo snel besluiten of jij een goede kandidaat kan zijn.

Het is dus van groot belang om je profieltekst goed te schrijven, als je dit niet doet kan het zijn dat een werkgever of recruiter jouw cv direct opzij legt zonder de andere onderdelen te bekijken. En dit wil je uiteraard voorkomen.

Veel mensen plaatsen geen profieltekst op hun cv. Waarom? Meestal omdat ze niet weten wat ze hier in moeten vullen, of ze zijn kale, saaie Word cv's gewent waar meestal ook geen profieltekst op staat. Moet jij het dan ook maar niet doen? Juist wel! Zo onderscheidt je je van de massa, en kun je in een paar zinnen de persoon achter het cv laten zien. Juist die extra persoonlijkheid maakt je cv zo veel interessanter, opsommingen met ervaringen en opleidingen zijn meestal niet heel interessant om te lezen. De combinatie van een krachtige profieltekst en daarbij je opleidingen, werkervaring etc. maakt jouw cv pas écht sterk.

Hoe schrijf je een goede profieltekst?

Je weet nu waarom je een profieltekst schrijft, de volgende stap is het schrijven zelf. Hoe doe je dat? Hoe maak je jouw profieltekst persoonlijk, uniek en interessant? Hieronder een aantal tips voor het schrijven van een krachtige profieltekst:

  1. Zo persoonlijk mogelijk: schrijf altijd in de ik-vorm, het gaat namelijk over jezelf. Houd het ook niet té formeel, je mag best een anekdote vertellen, of jezelf kwetsbaar opstellen. Dit 'voelt' veel echter dan saaie opsommingen. Probeer een connectie te maken met de lezer, dus geen vakjargon. Geef aan waarom jij geschikt zou zijn voor de functie, in een persoonlijke en makkelijk te lezen tekst.
  2. Ik ben Peter, een optimistisch ingestelde stratenmaker met meer dan 10 jaar ervaring. Mijn optimisme blijkt uit...

  3. Kort maar krachtig: op je cv horen geen ellenlange verhalen thuis. En dus ook niet in je profieltekst. Probeer deze tussen de 200 en 400 woorden te houden, dit moet genoeg zijn om jezelf kort en bondig te presenteren, en is niet te lang zodat een recruiter of werkgever zijn of haar aandacht er bij kan houden. Een goede manier om een krachtige profieltekst te bedenken is de volgende, vraag jezelf af: als ik mezelf in 4-6 zinnen moest verkopen, wat zou ik zeggen?
  4. Zorg dat je uniek bent: recruiters hebben al duizenden standaard zinnen gezien die helemaal niets zeggen. 'Ik ben een harde werker'. Heel fijn, maar geef aan waarom je dat bent en waaruit dat blijkt! Dus niet:

    Ik ben een hardwerkende hovenier die graag mooie tuinen aanlegt. Ik doe dit al voor veel tevreden klanten.

    Maar wel:

    De mooiste tuinen aanleggen, dat is mijn passie. Met 57 tevreden klanten en 12 jaar ervaring denk ik de persoon te zijn die u zoekt.

    Vraag jezelf af, wat maakt mij echt uniek, hoe kan ik dat aantonen en waar ben ik goed in, beter dan de meeste anderen?
  5. Noem getallen: recruiters en werkgevers houden van getallen. Percentages van wat je bereikt hebt, het aantal tevreden klanten die je geholpen hebt enzovoorts. Getallen zijn concreet, en zijn te controleren. Bijvoorbeeld: Bij dit bedrijf heb ik gezorgd voor een omzetstijging van 52% door mijn marketingstrategie. Of: Ik heb in mijn loopbaan als journalist in totaal 153 artikelen geschreven die meer dan 10.000 keer gelezen zijn. Deze cijfers geven écht aan wat je gedaan of bereikt hebt, en zeggen veel meer dan bijvoorbeeld: Ik heb gezorgd voor een omzetstijging.
    Wat als je geen goede cijfers kunt bedenken? Denk dan nog wat langer! Denk aan hoeveel mensen jij geholpen hebt, voor hoeveel werkgevers je gewerkt hebt, voor hoeveel mensen jij verantwoordelijk was etc.
  6. Sluit aan op de vacature: bekijk goed waar de vacature precies om vraagt, en probeer hier een antwoord op te geven in je profieltekst. Dit betekent dus ook dat je voor elke vacature waar je naar solliciteert een (iets) andere profieltekst schrijft. Algemene teksten kan iedereen schrijven, het is echt de kunst om je te onderscheiden.
👍 Do's
  • Een profieltekst schrijven van 400-600 woorden
  • In de ik-vorm schrijven
  • Concrete getallen noemen in je profieltekst
  • Noem zaken die jou onderscheiden van de massa
👎 Don'ts
  • Een gigantisch verhaal schrijven
  • Standaard zinnen gebruiken die niets over jou als persoon zeggen
  • Een saaie opsomming van vaardigheden schrijven
  • Geen profieltekst op je cv plaatsen