Inhoudsopgave

Het is 2023 en persoonlijkheid en soft skills zijn belangrijker dan ooit. Hard skills kan iedereen, zij het op termijn, leren en blijven beheersen. Soft skills en persoonlijkheid daarentegen blijken grotendeels aangeboren en daardoor moeilijk te veranderen. In deze blog gaan we in op de trend en de mogelijkheden en tips voor vermelding op je cv en sollicitatiebrief.

De laatste jaren is er een trend zichtbaar waarbij bedrijven en organisaties in toenemende mate inzetten op het versterken van haar menselijk kapitaal. Er wordt geïnvesteerd in de mensen op de werkvloer middels cursussen, trainingen en opleidingen. Veel van deze leeropties gaan over de ontwikkeling van soft skills maar niet in de laatste plaats over je persoonlijkheid: hoe is jouw karakter? Je persoonlijkheid hangt samen met je cultuur, je normen en waarden en je levenservaring. Je persoonlijkheid bepaalt ook hoe je communiceert en hoe jij wilt dat er met jou wordt omgegaan. Twee veelgebruikte modellen zijn het Process Communication Model (PCM) en de Jung Typologie. Bij de PCM module kom je te weten of je hoofdzakelijk Rebel, Doorzetter, Harmonizer of eén van de andere typen bent. Bij de Jung Typologie test zijn er 16 persoonlijkheden waarvan jij het meest overeenkomt met één ervan. Zo zijn er typen als Bevelhebber, Architect of Logicus.

Deze beide (wetenschappelijke) modellen zeggen veel over jouw persoonlijkheid en karakter. Voor je potentiële toekomstige werkgever zijn de resultaten van die persoonlijkheidstests waardevolle indicatoren over wie jij bent, hoe je communiceert en werkt. Het is daarom zeker aan te raden om de resultaten van deze persoonlijkheidstest te vermelden op je cv of in je sollicitatiebrief. Zo kan je werkgever op voorhand beter beslissen of jouw persoonlijkheid past bij de vacature waar je op solliciteert. Dit voorkomt een late mismatch tijdens verdere rondes tijdens de sollicitatieprocedure. In onze cv maker kun je dergelijke informatie plaatsen in je profieltekst, of je maakt een los onderdeel om deze informatie te plaatsen.

Om af te ronden met de vraag die min of meer aan het begin is opgeworpen: zet ik resultaten van persoonlijkheidstests op mijn cv? Die vraag beantwoorden wij niet alleen met ‘ja’, het is zelfs sterk aan te raden en een pre voor zowel de solliciterende partij als de werkverlener om meer inzicht te krijgen in de sollicitant. Doen dus!