Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of klaar met je opleiding en op zoek naar je eerste baan? Het kan gebeuren dat je tijdens je zoektocht door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe vind je tussen al die vacatures nou een baan die écht bij jou zou passen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om jouw droombaan te zoeken, en te vinden!
Hieronder vind je een eenvoudig 3-stappenplan voor het vinden van je droombaan. Neem je tijd en ga de stappen één voor één langs, zo maak je de grootste kans om snel een leuke baan te vinden!
Stap 1: Oriëntatie
Voordat je begint met het maken van een cv, een sollicitatiebrief en het zoeken naar vacatures is het van belang dat je voor jezelf antwoord kunt geven op een aantal kernvragen. Zo kun je gerichter naar een vacature zoeken, kun je beter overtuigen in je cv en sollicitatiebrief en heb je ook meer te vertellen tijdens een gesprek.
- Wat maakt mij uniek?
- Waar ben ik goed in, wat zijn mijn kwaliteiten?
- Wat wil ik bereiken?
Wat maakt mij uniek?
Deze vraag is belangrijk omdat werkgevers hier ook benieuwd naar zijn. Dit gaat niet perse over wat je allemaal kunt (hard skills), maar meer over persoonlijkheid (soft skills). Denk aan sociale vaardigheden/communicatieve vaardigheden, creativiteit, kritisch denken etc. Maak voor jezelf een lijstje met jouw soft skills.
Waar ben ik goed in?
Bij deze vraag doelen we op hard skills. Maak een overzicht je talenten, ervaring en kennis. Onderbouw deze indien mogelijk met bewijzen, bijvoorbeeld concrete prestaties waarbij jouw kennis goed van pas kwam.
Wat wil ik bereiken?
Het is niet altijd de beste keuze om alleen te solliciteren op vacatures die aansluiten bij waar je goed in bent. Ga bij jezelf na wat je echt leuk vind, waar je beter in wilt worden en waar je ambities liggen. Het is niet erg als je kwaliteiten op dit gebied nog niet perfect zijn, veel werkgevers bieden de optie op cursussen of (interne) opleidingen te volgen.
Pas als je duidelijke antwoorden kunt geven op al deze vragen ben je klaar om naar de volgende stap te gaan. Kom je er niet uit? Vraag dan bijvoorbeeld kennissen of (oud-)collega's of ze je kunnen helpen, ff doe een persoonlijkheidstest.
Op zoek naar vacatures
Als het goed is weet je nu wat je graag wilt bereiken, en welk soort baan daarbij past. Met onze vacaturezoeker kun je eenvoudig zoeken op kernwoorden, functies of bedrijven. Wil je graag een baan dicht bij je woonplaats? Dan zoek je ook op locatie of regio. Als je veel resultaten krijgt kun je nog sorteren op bijvoorbeeld salaris, dan heb je alvast een beetje een beeld van wat je zou kunnen gaan verdienen. Als je bijvoorbeeld 2 dagen per week wilt werken kun je ook alleen parttime banen selecteren. Zie je een geschikte vacature? Klik op de link om het volledige vacatureoverzicht te bekijken. Vaak kun je dan ook direct je cv en sollicitatiebrief uploaden. Had je deze nog niet gemaakt? Begin dan met het maken van een cv en onze cv handleiding.
Je kunt ook je eigen kennissenkring gebruiken voor het vinden van een baan. Misschien ken je iemand die op zoek is naar werknemers, of via-via vind je een geschikte functie. Vertel aan iedereen die het horen wil dat je op zoek bent naar een baan, grote kans dat je snel wat vindt!
Een andere optie is een open sollicitatie. Je zoekt dan naar een bedrijf die je aanspreekt, en zonder dat ze vacatures aanbieden voor jouw gewilde functie stuur je een cv en sollicitatiebrief. Vaak ben je dan de enige sollicitant, en het kan zijn dat je op deze manier eenvoudig je droombaan vindt.
Ook sociale media hoort bij de mogelijkheden om een baan te vinden. Via LinkedIn bijvoorbeeld, als je aangeeft op zoek te zijn naar werk kun je in sommige branches al meerdere berichten per dag verwachten. Ook een post op Facebook of Twitter kan helpen, of je kunt via deze Sociale Media laagdrempelig een vrijblijvende vraag aan een bedrijf stellen.
Stap 3: Solliciteren
Tenslotte de laatste stap, het solliciteren zelf. Maar een ijzersterk cv en een goede sollicitatiebrief, en wie weet vind je jouw droombaan! We wensen je veel succes en plezier tijdens het solliciteren. Voor vragen kun je altijd bij ons terecht via het contactformulier.