Inhoudsopgave

Tijdens het maken van een cv duikt snel de vraag op: hoe lang moet mijn cv eigenlijk zijn? Is mijn cv niet veel te kort? Of juist te lang als ik al mijn ervaringen vermeld? Zijn er regels voor de lengte van een cv? Al deze vragen gaan we in deze blog beantwoorden, zodat jij precies weet of jouw cv de goede lengte is.

In één oogopslag moet zichtbaar zijn dat jij een geschikte kandidaat bent. Als je cv 5 kantjes is is dit uiteraard niet mogelijk. Niemand heeft zin om een enorm cv door te spitten, het is daarom verstandig om je cv kort, maar krachtig te houden. Maar wat als je wel veel ervaring hebt? Zomaar dingen weglaten voelt ook niet goed. Daarom moet je goed nadenken over welke dingen je wel, en niet vermeld.

Hoelang moet mijn cv zijn?

Er zijn geen 'harde' regels over hoelang een goed cv moet zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat de beste cv's meestal 1 of 2 pagina's lang zijn. Let er wel op, dit gaat om gemiddelden. Er zijn ook zeker goede cv's die 3 pagina's lang zijn, maar over het algemeen scoren de kortere cv's hoger. De eerste 2 pagina's van een cv worden meestal goed gelezen, daarna zwakt de aandacht van een recruiter of werkgever echt af en dat wil je uiteraard vermijden. Dus probeer je cv 1 of 2 pagina's te houden, en als het echt niet anders kan 3 pagina's.

💡Pro tip:

Zorg, bij zowel korte als langere cv's, dat alles duidelijk is. Gebruik bulletpoints om stukken tekst leesbaarder te maken.

Wat kan ik weglaten van mijn cv?

Bedenk dit niet tijdens het maken van je cv. Probeer eerst maar alles op je cv te plaatsen wat je denkt dat nodig en relevant is, als je daarmee klaar bent kun je beoordelen of je cv te lang is en er zaken weggelaten moeten worden. Eerst lekker invullen dus!

Als alles ingevuld is en je bent tot de conclusie gekomen dat je cv te lang is Kun je de volgende tips gebruiken om je cv in te korten:

 • Filter op relevantie. Dit is namelijk het kernwoord tijdens het maken van een cv, alles wat erop staat moet relevant zijn! Een werkgever heeft niets aan irrelevante informatie die als enige doel heeft om je cv op te vullen. Hoe weet je wat relevant is en wat niet? Lees de vacature nog eens goed door, en bekijk de functieomschrijving. Zo bepaal je welke van jouw ervaringen en vaardigheden relevant zijn en dus op je cv moeten staan, en welke juist verwijderd kunnen worden.
 • Vat beschrijvingen samen. Als je beschrijvingen gebruikt bij bijvoorbeeld je werkervaringen ( wat aan te raden is), doe dit dan om een compacte punten, via bulletpoints. Het is op je hele cv verstandig om bulletpoints te gebruiken, deze trekken de aandacht en maken je cv goed leesbaar. Val niet in herhaling, maar noem je verantwoordelijkheden en prestaties kort en duidelijk.
 • Je hoeft geen ellenlange lijsten met verantwoordelijkheden te noemen, concrete resultaten zijn veel interessanter voor een werkgever of recruiter. Probeer hierop te focussen!
 • Gebruik een krachtige cv layout. Dat maakt het namelijk ook prettiger om je cv te lezen. Wij hebben al een aantal prachtige cv-templates ontworpen om een geweldig cv te maken. Hierin kun je alle bovenstaande tips eenvoudig toepassen en zo een top cv maken!
💡Pro tip:

Wat is de goede lengte voor een sollicitatiebrief? Over het algemeen moet 1 pagina genoeg zijn voor je sollicitatiebrief, zou houd je het leesbaar en interessant voor een werkgever of recruiter.

Wat als mijn cv te kort is?

Misschien is je cv een half kantje en weet je niet meer wat je verder toe kunt voegen. Dit hoeft geen probleem te zijn, het kan dat je nog jong bent en niet veel ervaring hebt opgedaan. Als je een zeer kort cv hebt, probeer dan de onderdelen die er wel op staan wat uitgebreider toe te lichten, en leg de focus op je ambities. Geef bijvoorbeeld aan wat je bij een opleiding geleerd hebt, wat je leuk vond en waar je je graag verder in zou willen verdiepen. Schrijf ook een krachtige profieltekst waarin je iets over jezelf verteld. Op deze manier geef je een kort cv wat meer inhoud en vergroot je jouw kansen om uitgenodigd te worden!

De volgorde van een lang cv

Voor alle cv's, zowel lang als kort, geldt: plaats het belangrijkste en meest relevante onderdeel bovenaan je cv. Zijn dit je opleidingen? Dan plaats je die bovenaan. Heb je al veel relevante werkervaring opgedaan? Dan zal een werkgever dit het meest interessant vinden, plaats het daarom goed zichtbaar bovenaan je cv. Een student zal meestal zijn of haar opleidingen of stages bovenaan plaatsen. Bij mensen die wat ouder zijn is over het algemeen werkervaring het belangrijkste onderdeel op je cv.

Ben je benieuwd naar al onze tips voor het maken van een top cv? Bekijk dan onze cv-handleiding. Gebruik onze tips om je een écht onderscheidend cv te maken, zo maak je veel meer kans op je droombaan!

👍 Do's
 • Je cv 1 of maximaal 2 pagina's proberen te maken
 • Teksten samenvatten door middel van bulletpoints
 • Alleen relevante ervaringen en vaardigheden op je cv vermelden
 • Je sollicitatiebrief niet langer dan 1 pagina maken
👎 Don'ts
 • Je cv langer dan 2 pagina's maken zonder dat hier een goede reden voor is
 • Lange stukken tekst schrijven zonder bulletpoints te gebruiken
 • Al je ervaringen en vaardigheden willen vermelden, ook als deze irrelevant zijn voor de functie
 • Een saaie cv-layout gebruiken, dit nodigt niet uit om gelezen te worden