Inhoudsopgave

Een cv is vaak de eerste indruk die een werkgever van je krijgt en het is dus cruciaal om ervoor te zorgen dat het er professioneel en foutloos uitziet. Helaas maken veel mensen nog steeds dezelfde fouten op hun cv die hun kansen op een sollicitatiegesprek kunnen verkleinen. In deze blog zullen we enkele van de meest voorkomende fouten op een cv bespreken, zodat je deze kunt vermijden en een goede indruk kunt maken.

Spelfouten en grammaticale fouten

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende fout die mensen maken op hun cv. Spelfouten en grammaticale fouten maken een slordige indruk en suggereren dat je niet veel tijd hebt besteed aan het zorgvuldig opstellen van je cv. Zorg ervoor dat je je cv grondig controleert op fouten voordat je het indient. Laat je cv indien mogelijk ook door iemand anders bekijken, zelf kijk je soms over je eigen fouten heen!

Een ongepast e-mailadres of telefoonnummer

Je cv moet een professionele uitstraling hebben en een ongepast e-mailadres of telefoonnummer kan je kansen op een sollicitatiegesprek verkleinen. Gebruik een e-mailadres dat je speciaal voor professionele doeleinden hebt aangemaakt (dus geen ikhouvangiraffen@gmail.com) en een telefoonnummer waarop je gemakkelijk bereikbaar bent.

Te veel informatie

Je cv moet relevant en beknopt zijn, zodat de werkgever snel een idee krijgt van wie je bent en wat je te bieden hebt. Vermijd het toevoegen van irrelevante informatie zoals generieke hobby's of persoonlijke interesses die niets met de vacature te maken hebben. Focus je op je professionele ervaring en vaardigheden.

Een saaie layout

Een saai uitziend cv scoort vaak slechter dan de cv's die er gelikt uitzien. Ook al is de informatie die erop staat precies hetzelfde. Maak gebruik van een eenvoudig, duidelijk en gestructureerde cv-template om je cv goed te laten overkomen. Onze cv-templates zijn allemaal overzichtelijk qua opbouw en structuur, en ze zien er ook nog eens geweldig uit. Zo weet je zeker dat jouw cv bekeken gaat worden!

Geen relevante werkervaring

Als je geen relevante werkervaring hebt, betekent dit niet dat je geen kans maakt op de baan. Vermeld in plaats daarvan je opleidingen, vrijwilligerswerk of andere activiteiten die aantonen dat je vaardigheden hebt ontwikkeld die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Echter is het wel een grote plus als je al wel relevante werkervaring hebt opgedaan. Plaats in dit geval dus ook je werkervaring bovenaan zodat dit het meeste opvalt.

Geen aanpassing aan de functie

Je cv moet op maat gemaakt zijn voor de functie waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat je benadrukt welke vaardigheden en ervaring je hebt die relevant zijn voor de functie en pas de toon van je cv aan om te passen bij de functie. Probeer steekwoorden te gebruiken die ook in de vacaturetekst genoemd worden zodat jouw cv perfect aansluit op de vacature.

Een lange lijst met taken en verantwoordelijkheden

Het is belangrijk om je verantwoordelijkheden en taken op je cv te vermelden, maar zorg ervoor dat je deze niet te uitgebreid beschrijft. Werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in de resultaten die je hebt bereikt (noem als het kan cijfers en percentages) en de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, niet alleen de taken die je hebt uitgevoerd.

Geen specifieke resultaten

Een cv dat alleen de taken en verantwoordelijkheden beschrijft, zonder specifieke resultaten te noemen, kan minder aantrekkelijk zijn voor een werkgever. Beschrijf concrete resultaten die je hebt bereikt, zoals het verhogen van de omzet of het verbeteren van de klanttevredenheid. Dit toont aan dat je een waardevolle bijdrage hebt geleverd in je vorige functie(s).

Een onduidelijke samenvatting

Een samenvatting van je cv in de vorm van een profieltekst moet kort en krachtig zijn en de belangrijkste punten van je cv benadrukken. Het moet duidelijk zijn wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Vermijd vage uitspraken en maak gebruik van concrete voorbeelden.

Conclusie

Het is belangrijk om je cv zorgvuldig op te stellen en ervoor te zorgen dat het er professioneel en foutloos uitziet. Vermijd de meest voorkomende fouten die we in deze blog hebben besproken, zoals spelfouten en grammaticale fouten, een saaie layout en een gebrek aan (het vermelden van) relevante vaardigheden of ervaringen. Als je jouw cv goed opstelt en deze fouten vermijdt, vergroot je je kansen op een sollicitatiegesprek en uiteindelijk op een baan die bij jou past.