Inhoudsopgave

Waarom is een cv zo belangrijk tijdens het sollicitatieproces? Waarom is het nodig om zoveel tijd en energie in een goed cv te steken, en waarom bestaan cv's überhaupt? Is het niet handiger om direct een werkgever in real life te overtuigen dan via een papier waarin je jezelf zo goed mogelijk voordoet? Geeft een cv niet vaak een verkeerd beeld, jouw mogelijke bijdrage aan het succes van een bedrijf blijkt toch niet uit een lijst met opleidingen? Deze vragen en meer gaan we in deze blog beantwoorden. Zodat jij weer weet waarom je ook al weer een cv aan het maken was.

Wat als er nu geen cv's bestonden?

Zonder cv's zou iedereen een gelijke kans hebben aan het begin van een sollicitatieprocedure. Je wordt namelijk niet van tevoren weggestreept omdat je die ene opleiding niet gevolgd hebt, of dat specifieke diploma in je zak. Ook wordt je niet afgeschreven omdat je per ongeluk een klein taalfoutje over het hoofd hebt gezien. Het klinkt misschien leuk, maar in de praktijk is dit geen goed systeem. Het zou namelijk betekenen dat voor gewilde functies honderden, of zelfs duizenden mensen op gesprek komen. Het is dan handig als je van tevoren al een selectie kan maken, en de mensen niet uitnodigt waarvan je weet dat de kans groot is dat ze toch niet aangenomen gaan worden. Dit negeren is namelijk zonde van ieders tijd. Uiteraard gebeurd het af en toe dat mensen niet uitgenodigd worden terwijl ze topkandidaten zouden zijn geweest. Maar gelukkig zijn dit uitzonderingen. Om door de eerste selectie te komen is het heel belangrijk dat je weet wat je op je cv moet plaatsen. En hoe je dit doet. Hierover hebben we al verschillende blogs geschreven, denk aan onderdelen als je opleidingen, werkervaring, vaardigheden, talen, een profieltekst en meer. Zo kunnen werkgevers namelijk filteren op relevante ervaringen en vaardigheden.

💡Pro tip:

Lees de vacaturetekst heel goed door. Zo weet je direct welke vaardigheden je in ieder geval op je cv moet vermelden, en dat je zo precies aansluit bij wat het bedrijf zoekt.

Voor veel functies zijn bepaalde bekwaamheden een must, dus als je die niet op je cv vermeld is de kans groot dat je geen uitnodiging ontvangt. Daarom is het uitermate belangrijk om de vacaturetekst zeer goed te lezen, en de vaardigheden die daarin gevraagd worden letterlijk over te nemen op je cv. Uiteraard alleen als je deze vaardigheden ook daadwerkelijk beheerst, liegen op je cv is geen optie!

Hoe je opvalt tussen je concurrenten

Het is duidelijk dat cv's handig zijn om een selectie met geschikte kandidaten te kunnen maken. Maar soms zijn er dan nog teveel kandidaten over, en moeten er meer weggestreept worden. Op dat moment wordt het belangrijk hoe jij je onderscheidt van de rest. Een opvallend cv wordt namelijk beter en langer gelezen, en dat geeft je een voorsprong. Kies daarom voor een mooie cv template, dit kun je gemakkelijk doen in onze cv-maker. Wat je dus niet wilt doen is een saai Word document maken, dan is de kans namelijk veel groter dat je cv in de afvalbak beland. Zaken die je verder kunt doen om je cv op te laten vallen zijn: het toevoegen van een foto, en het schrijven van een interessante, persoonlijke profieltekst. Veel mensen doen dit namelijk niet, en zo kun jezelf dus eenvoudig onderscheiden van de rest. Ook is het verstandig om korte beschrijvingen bij je werkervaringen en opleidingen te vermelden met zaken die je geleerd en bereikt hebt. Noem concrete cijfers en percentages om werkgevers helemaal geïnteresseerd te krijgen.

Conclusie

Er is geen ontkomen aan, voor een goede sollicitatie heb je gewoon een goed cv nodig. Blijft dit altijd zo? Misschien niet. Lees onze blog over het nieuwe solliciteren maar. Wel is de kans groot dat dit document voorlopig nog de standaard blijft. Via onze cv-tool maak je eenvoudig en snel een cv die opvalt tussen de massa, en door alle tips en tricks is er niet snel een onderdeel die je vergeet. Met onze cv maker hoeft het niet veel tijd en energie te kosten om een krachtig cv te maken, maar je zult er wel even voor moeten gaan zitten. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met solliciteren, en we hopen jou daarbij van dienst te kunnen zijn!