Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als kok: zo doe je dat

Als kok is het van groot belang om een smaakvol cv te hebben, omdat het fungeert als jouw culinaire visitekaartje. Bij het solliciteren naar een kokpositie is het essentieel om je culinaire vaardigheden, creativiteit en ervaring in de keuken duidelijk te presenteren. Vermijd grammaticale fouten in je cv en laat het altijd door iemand anders nakijken om eventuele fouten op te sporen. Het visuele aspect van je cv is ook belangrijk. Een gestructureerd en professioneel ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een cv met een eigentijdse uitstraling, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een kok-cv

Om je cv als kok zo informatief mogelijk te maken, beschrijven we hieronder de aanbevolen onderdelen die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In het vakgebied van de culinaire kunsten zijn je ervaring, specialiteiten en kookstijl van doorslaggevend belang. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je kok-cv:

Personalia

Als kok kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals op officiële documenten.
 • Contactgegevens: voeg je adres, telefoonnummer, en e-mailadres toe.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maakt je cv wel een stuk persoonlijker.

Profieltekst

In je profiel geef je een korte samenvatting van je culinaire ervaring en kookstijl. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Gepassioneerde en ervaren kok met een rijke achtergrond in culinaire kunsten. Van creatieve menu-ontwikkeling tot nauwkeurige uitvoering in de keuken, ik ben toegewijd aan het creëren van hoogwaardige gastronomische ervaringen. Mijn brede kennis van keukentechnieken en ingrediënten stelt me in staat om diverse en smaakvolle gerechten te bereiden."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Werkervaring

De ervaring als kok vormt de kern van je cv. Plaats altijd de meest relevante kookervaring bovenaan en vermeld details zoals de typen keukens waaraan je hebt bijgedragen, de gerechten die je hebt bereid en eventuele speciale evenementen waarbij je betrokken was.

Chef-kok, Elegance Cuisine, Den Haag
juni 2016 - heden

Als chef-kok bij Elegance Cuisine ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van innovatieve menu's, het leiden van het keukenteam en het waarborgen van de hoogste kwaliteitsnormen. Mijn rol omvat ook het beheren van de keukenvoorraad, het trainen van personeel en het waarborgen van een soepele keukenoperatie.

Souschef, Culinary Delights, Amsterdam
januari 2012 - mei 2016

Als souschef bij Culinary Delights was ik betrokken bij het dagelijkse beheer van de keuken, inclusief planning, inkoop en het creëren van speciale menu-items. Ik werkte nauw samen met de chef-kok om de keukenoperaties te stroomlijnen en de culinaire visie van het restaurant te realiseren.

Zelfstandig Werkend Kok, Smaakvol Restaurant, Rotterdam
juli 2008 - december 20011

Mijn rol als zelfstandig werkend kok bij Smaakvol Restaurant omvatte het bereiden van gerechten volgens vastgestelde recepten, het beheren van keukenapparatuur en het handhaven van hoge normen voor voedselkwaliteit en hygiëne. Ik heb ook deelgenomen aan menu-ontwikkelingssessies en proeverijen.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Specialiteiten

Specificeer in een aparte sectie je culinaire specialiteiten en vaardigheden. Vermeld bijvoorbeeld of je gespecialiseerd bent in de Franse keuken, vegetarische gerechten, bakken, enzovoort.

Vaardigheden

Culinaire vaardigheden, zoals snijtechnieken, smaakprofielen en menuplanning, vormen de kern van je kok-cv. Noem specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de keukenpositie waarvoor je solliciteert.

 • Menu-ontwikkeling
 • Keukenmanagement
 • Culinaire creativiteit
 • Teamleiderschap
 • Voedselhygiëne en -veiligheid
 • Inkoop en voorraadbeheer

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Opleiding

Hoewel ervaring vaak zwaar weegt in de culinaire wereld, is het belangrijk om je opleidingsachtergrond te vermelden. Denk aan kookgerelateerde cursussen, opleidingen of certificaten.

Koksopleiding, Culinaire School Utrecht
september 2004 - juni 2007

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Certificaten

Als je relevante certificaten hebt behaald, zoals een voedselveiligheidscertificaat, vermeld deze dan in een aparte sectie. Certificaten tonen aan dat je voldoet aan de hoogste normen van voedselbereiding en veiligheid.

 • HACCP-certificering

Talen

Vermeld je talenkennis op je cv, vooral als je in een internationale keuken werkt. Geef ook altijd je moedertaal aan.

 • Nederlands
 • Engels
 • Frans

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige kok cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

kok cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw kok-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv