Inhoudsopgave

Een professioneel cv maken als verpleegkundige: zo doe je dat

Als verpleegkundige is het van groot belang om een onderscheidend cv te hebben, aangezien het een weerspiegeling is van jouw professionele identiteit. Wanneer je serieus solliciteert naar een positie in de zorgsector, is het cruciaal om jezelf en je vaardigheden overzichtelijk en professioneel te presenteren. Vermijd grammaticale fouten in je cv en laat het altijd door iemand anders nakijken, omdat een frisse blik je eigen fouten gemakkelijk kan opsporen. Ook het visuele aspect van je cv is van belang. Een net en aantrekkelijk ontwerp geeft je direct een voorsprong op de concurrentie. Daarom raden wij aan om een van onze professionele cv-templates te gebruiken. Zo ben je verzekerd van een cv met een professionele uitstraling, en kun jij je richten op de inhoud.

Belangrijke onderdelen in een verpleegkundige-cv

Om je verpleegkundige cv zo informatief mogelijk te maken, beschrijven we hieronder de aanbevolen onderdelen die je altijd zou moeten opnemen. Het is van groot belang dat je probeert zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken en deze duidelijk op je cv te presenteren. In de verpleegkunde is je opleiding vaak een sleutelaspect. Daarom is het verstandig om dit gedeelte bovenaan je cv te plaatsen. Zorg er ook voor dat je relevante vaardigheden goed zichtbaar zijn. Hier zijn de essentiële onderdelen voor je verpleegkundige-cv:

Personalia

Als verpleegkundige kun je het gedeelte Personalia gebruiken om belangrijke persoonlijke informatie te verstrekken. Voeg de volgende elementen toe:

 • Volledige naam: vermeld je volledige naam zoals deze op officiële documenten staat.
 • Contactgegevens: Voeg je adres, telefoonnummer en e-mailadres toe. Zorg ervoor dat deze gegevens actueel zijn.
 • LinkedIn-profiel: Als je een professioneel LinkedIn-profiel hebt, voeg dan de link toe.
 • Andere relevante links: Overweeg links toe te voegen naar een professionele blog, portfolio of een ander online profiel dat relevant is voor de verpleegkunde.
 • Nationaliteit en geboortedatum: afhankelijk van de internationale context.
 • Profielfoto: optioneel, maar maakt je cv een stuk persoonlijker.

Profieltekst

In je profiel geef je een beknopte samenvatting van je prestaties en ambities als verpleegkundige. Maak je cv persoonlijker door deze tekst te gebruiken voor meer dan alleen een opsomming van feiten. Werkgevers lezen vaak als eerste de profieltekst, dus overweeg dit zorgvuldig.

"Toegewijde en ervaren verpleegster met een passie voor het bieden van hoogwaardige zorg aan patiënten. Met een focus op empathie en professionele competenties ben ik goed in staat om samen te werken in multidisciplinaire teams en een ondersteunende en veilige omgeving te creëren voor patiënten. Mijn brede ervaring in verschillende medische instellingen heeft mijn adaptieve en communicatieve vaardigheden versterkt."

Meer weten over het schrijven van een krachtig profiel? Lees dan onze blog Krachtige profieltekst op je cv: dat doe je zo.

Opleiding

Als verpleegkundige is je opleiding een cruciaal onderdeel van je cv. Omdat je mogelijk nog niet veel relevante werkervaring hebt, dient je opleiding als fundament. Plaats altijd de meest recente opleiding bovenaan en vermeld eventuele diploma's, eindcijfers en andere relevante details.

Bachelor Verpleegkunde, Fontys Hogeschool, Venlo
2007 - 2010

Tijdens mijn opleiding aan de Fontys Hogeschool in Venlo heb ik een stevige basis gelegd voor mijn carrière in de verpleegkunde. De opleiding omvatte zowel theoretische als praktische aspecten van de verpleegkunde, waarbij de focus lag op klinische vaardigheden, communicatie en samenwerking in multidisciplinaire teams. Mijn stages in verschillende medische settings hebben me waardevolle ervaring opgeleverd en hebben bijgedragen aan mijn vermogen om effectieve en empathische zorg te bieden.

Meer weten over het vermelden van opleidingen op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je opleidingen op je cv!

Werkervaring

Hoewel je misschien nog niet veel relevante werkervaring hebt als beginnend verpleegkundige, is het belangrijk om iets te vermelden. Denk aan stages, cursussen, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk die je vaardigheden aantonen en relevant zijn voor de verpleegkunde.

Senior Verpleegkundige, VieCura Ziekenhuis, Venlo
juli 2014 - heden

Als Senior Verpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor het coördineren van de zorg voor patiënten op de afdeling Interne Geneeskunde. Hierbij leid ik een team van 15 verpleegkundigen en zorgondersteunend personeel. Mijn focus ligt op het waarborgen van een hoog niveau van patiëntenzorg en het creëren van een positieve werkomgeving. Onder mijn leiding is de patiënttevredenheid gestegen met 20%, en het verzuimpercentage van het personeel is verminderd met 15% door de introductie van welzijnsinitiatieven.

In deze rol heb ik ook bijgedragen aan de implementatie van een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD), waardoor de efficiëntie van gegevensregistratie met 30% is verbeterd. Bovendien heb ik initiatieven geleid om de wachttijden voor patiënten te verkorten, wat resulteerde in een afname van 25% in de wachttijden voor consulten.

Verpleegkundige, Thuiszorg Venlo
september 2010 - juni 2014

In de rol van Verpleegkundige bij Thuiszorg Venlo heb ik zorg verleend aan meer dan 150 patiënten in de thuissituatie. Ik heb samengewerkt met families en mantelzorgers om een ondersteunend netwerk rond de patiënt te creëren. Mijn inspanningen hebben geleid tot een afname van 25% in ziekenhuisopnames door een effectiever beheer van chronische aandoeningen en het bieden van preventieve zorg.

Meer weten over het vermelden van werkervaring op je cv? Lees dan onze blog Zo vermeld je werkervaring op je cv!

Vaardigheden

Relevante vaardigheden vormen de kern van je verpleegkundige-cv. Gebruik dezelfde sleutelwoorden die in de vacature worden gevraagd, zodat je cv perfect aansluit bij de behoeften van het ziekenhuis of de zorginstelling. Wees realistisch en eerlijk over je niveau van vaardigheden, en noem zowel softskills als hardskills.

 • Klinische zorg
 • Coördinatie van multidisciplinaire zorgteams
 • Patiëntenvoorlichting
 • Elektronische patiëntendossiers (EPD)
 • Communicatieve vaardigheden
 • Stressbestendigheid

Alles weten over hoe je vaardigheden op je cv plaatst? Lees dan de blog Vaardigheden op je cv vermelden.

Talen

Vermeld je taalvaardigheid op je cv, vooral als het belangrijk is voor de functie. Geef ook altijd je moedertaal aan.

 • Nederlands
 • Engels

Meer weten over hoe en waarom je talen op je cv plaatst? Lees dan de blog Talen op je cv?

Volledig voorbeeld

Bekijk hieronder het volledige verpleegkundige cv voorbeeld en doe er je voordeel mee.

verpleegkundige cv

Ben je geïnspireerd door dit voorbeeld? Dan is het nu tijd om jouw verpleegkundige-cv te maken! Binnen 10 minuten heb jij je beste cv ooit gemaakt, en ben je klaar om je droombaan te veroveren. Succes!

Maak je cv