Inhoudsopgave

Even een opfris-cursus. Wat is het cv nu precies? Wat hoort er in te staan, en wat niet? En wat is de beste manier om een goed cv te maken? We leggen het allemaal uit in deze blog!

Wat is een cv?

Het cv (of curriculum vitae) is een document die je gebruikt bij het solliciteren naar een bepaalde functie. In het cv laat je een beknopt overzicht zien van jouw gegevens, ervaringen en vaardigheden. Zo kan een werkgever of recruiter snel zien of jij geschikt bent voor de functie. Belangrijke onderdelen die je kunt vermelden op je cv zijn je personalia, je gevolgde opleidingen en werkervaringen. Verder kun je op je cv nog zaken vermelden als je vaardigheden, talen die je beheerst en een eventuele foto.

Het maakt niet uit of je een gerichte sollicitatie of een open sollicitatie doet, in beide gevallen is een krachtig cv zeer belangrijk. Het is lastig om op te vallen als er veel sollicitanten zijn, daarom hebben wij mooie cv-templates ontworpen die je kunt gebruiken om je cv er wél uit te laten springen. Ook hebben we een complete cv-handleiding gemaakt met alle tips en trucs die nodig zijn voor het maken van een ijzersterk cv!

Het is belangrijk dat je alle informatie op je cv overzichtelijk weergeeft en probeert op 1 pagina te krijgen. Zo kan een werkgever of recruiter snel zien of jij een geschikte kandidaat bent. Het is belangrijk om in je cv dezelfde kernwoorden te gebruiken als die in de vacaturetekst of functieomschrijving worden gebruikt.

Wat zet ik in mijn cv?

Om je cv compleet te maken is het van belang dat je in ieder geval de volgende onderdelen vermeldt.

Personalia

Je personalia en contactgegevens zijn onmisbaar op je cv. Vermeld je voor- en achternaam, je adres, e-mailadres en telefoonnummer. Eventueel kun je nog je geboortedatum en -plaats vermelden, je nationaliteit, burgerlijke staat, geslacht, rijbewijs en links naar LinkedIn of je website. Ook een representatieve foto is een goede toevoeging.

Opleidingen

Het onderdeel 'Opleidingen' is een belangrijk onderdeel op je cv, zeker als je niet veel of geen werkervaring hebt. Opleidingen geven een beeld van jouw kennis en niveau. Als je veel werkervaring hebt is het niet nodig om al je opleidingen te vermelden, irrelevante opleidingen kun je dan weglaten. Als je niet veel werkervaring hebt is het juist verstandig om diep in te gaan op je opleidingen, geef concrete leerpunten en bijvoorbeeld cijfers weer. Plaats altijd je meest recente opleiding bovenaan je cv (omgekeerd chronologische volgorde).

Werkervaring

In veel gevallen is het onderdeel 'Werkervaring' het belangrijkste onderdeel van je cv. Een werkgever of recruiter kan snel zien wat je gedaan en bereikt hebt. Benoem eventuele prestaties, ambities en interessante feiten. Bij veel werkervaring kun je irrelevante ervaringen weglaten, maar probeer indien mogelijk een gat in je werkervaring te voorkomen. Plaats bij je werkervaring ook de meest recente baan bovenaan.

Vaardigheden

Vermeld een aantal van je meest relevante vaardigheden. Laat woorden uit de vacaturetekst terugkomen. Vermeld zowel hard skills als soft skills, dus vaardigheden als leiderschap en omgang met collega's, en meer praktische vaardigheden zoals het beheersen van bepaalde technieken.

Er zijn ook nog een aantal optionele onderdelen om op je cv te plaatsen. Voor de ene persoon zijn deze wel relevant, voor de andere minder.

Profieltekst

Hoewel dit een optioneel onderdeel is, is het wel van harte aan te raden om dit onderdeel op je cv te zetten. Het maakt je cv stukken persoonlijker en interessanter voor een werkgever. Je vermeld in een paar duidelijke zinnen wat je algehele ervaring is en wat je ambities zijn. Krachtige zinnen en het gebruik van kernwoorden zorgen ervoor dat een werkgever eerder de neiging heeft om je cv verder te bekijken.

Talen

Voor sommige beroepen is het onderdeel 'Talen' wel een 'verplicht' onderdeel. Bijvoorbeeld als je in het Engels moet kunnen communiceren, of in het buitenland aan de slag gaat. Het is vrijwel altijd verstandig om de talen die je beheerst op je cv te vermelden.

Interesses

Hobby's en interesses kun je vermelden om je cv wat meer persoonlijkheid te geven. Zeker als je interesses ook nog eens op het gebied liggen van de functie waar je naar solliciteert is het verstandig om deze te vermelden.

Nevenactiviteiten

Als je relevante nevenactiviteiten hebt gedaan is het verstandig om deze ook op je cv te vermelden. Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je normale beroep uitoefent. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, het besturen van een vereniging of het hebben van een eigen bedrijf. Vermeld geen nevenactiviteiten die niet relevant zijn of een negatieve indruk afgeven.

Cursussen en certificaten

Met cursussen of certificaten kun je aantonen wat je na je studie hebt bijgeleerd en welke vaardigheden je daarbij hebt opgedaan. Als je niet veel werkervaring hebt kan dit een goed alternatief zijn, vermeld enkel relevante cursussen of certificaten.

Stages

Je kunt een stage vaak vergelijken met een (korte) werkervaring. Het is zeer nuttig om relevante stages te vermelden, zo toon je aan dat je praktijkervaring hebt opgedaan en je kennis in de praktijk weet te gebruiken. Zeker als je nog niet veel werkervaring hebt is dit, samen met bijvoorbeeld cursussen, een goede plaatsvervanger.

Referenties

Vermeld alleen referenties op je cv als hier in de vacature naar gevraagd wordt. Vraag ook toestemming aan de referent of je zijn/haar contactgegevens op je cv mag vermelden.

Hoe maak je een goed cv?

Er zijn meerdere manieren om een cv te maken. Misschien heb je er al een aantal geprobeerd, denk aan het maken van een cv via Word of Google Docs. Als je een heel eenvoudig cv wilt maken die niet opvallend hoeft te zijn kan dit een goede keuze zijn. In de meeste gevallen is het echter veel slimmer om een online cv-maker te gebruiken waarmee het veel eenvoudiger is om in korte tijd een goed cv te maken. Je wilt namelijk dat jouw cv opvalt, saaie cv's worden snel opzij gelegd en dit wil je uiteraard voorkomen. Met onze cv maker heb jij in 3 stappen een professioneel cv gemaakt waarmee je op een positieve manier opvalt. Je hoeft niet veel na te denken over het uiterlijk van je cv, veel hebben we al voor je gedaan. Jij kunt al je focus en aandacht gebruiken voor het schrijven van krachtige en duidelijke teksten, op deze manier gaan we samen voor jouw droombaan! Bekijk onze complete cv-handleiding voor alle tips voor het maken van een top cv.

Tips voor het maken van een top cv

  • Voorkom ellenlange lappen tekst. Werknemers hebben geen zin om uren je cv te gaan lezen, je moet zo snel mogelijk duidelijk maken dat jij een geschikte kandidaat bent. Gebruik korte en duidelijke zinnen, krachtige kernwoorden en een overzichtelijke structuur. Probeer alles op één, maximaal twee A4'tjes te plaatsen. Voorkom vakjargon die werkgevers niet begrijpen, zorg dat iedereen je cv kan begrijpen. Lees je cv ook goed na, of laat een ander dat doen. Voorkom taalfouten en kromme zinnen.
  • Veel te veel cv's zijn saaie witte papieren met opsommingen over werkervaring en opleidingen. Laat je cv er tussen uit springen! Gebruik een cv-template en -kleur waar je vrolijk van wordt en schrijf een persoonlijke en interessante profieltekst. Plaats nog een leuke foto en voilà, je hebt de dag van degene die jouw cv gaat bekijken een stuk leuker gemaakt, en je maakt meer kans op de baan!
  • Voor alle cv-onderdelen geldt: vermeld geen irrelevante informatie. Het is niet: hoe langer, hoe beter, maar: hoe relevanter, hoe beter. Dit valt samen met onze eerste tip, een korte cv waar de relevantie vanaf spat is vele malen beter dan een lang cv vol onzinnige informatie.
  • Schrijf een krachtige profieltekst om je cv direct interessant te maken. Met een goede profieltekst trek je direct de aandacht, dit maakt je cv veel interessanter dan direct een opsomming met opleidingen of werkervaringen.
  • Vermeld indien mogelijk concrete prestaties. Denk aan percentages, een omzet die door jouw toedoen vergroot is, hoeveel klanten tevreden zijn over jouw werkzaamheden etc. Veel werkgevers houden van cijfers en concrete informatie!
  • Vergeet nooit: er bestaat niet één perfect cv. Het is een persoonlijk document en smaken verschillen nu eenmaal. Wij helpen je graag in de goede richting, maar het schrijven moet je toch echt zelf doen! Heb je vragen? Stuur een bericht via het contactformulier, wij staan voor je klaar!